Użytkowników online: 14
kulinaria
Składnik: koperek
Ilość kalorii:69g
Ilość białka: 2.6g
Ilość tłuszczy: 0.2g
Ilość węglowodanów: 14.1g
Wszystkie dane na 100 g


Krótki opis:
Koper w języku polskim nazwa zwyczajowa dwóch rodzajów roślin: Anethum L. i Foeniculum Mill.. W drugim przypadku w piśmiennictwie naukowym stosowana jest jako poprawna nazwa fenkuł. Obydwa rodzaje należą do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Poniższy opis dotyczy rodzaju koper Anethum. Koper cieszył się wielkim powodzeniem już u starożytnych Egipcjan i to nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek. W Polsce jego wielkim entuzjastą był Mikołaj Rej, który zalecał dodawanie kopru nawet do ćwikły.

Wszystkie przepisy zawierające ten składnik:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER