Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Chrupiąca golonka z sosem piwnym.

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonki wieprzowe 2 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 0,5 pęczek
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
kminek 2 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
piwo ciemne 250 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Przerąbać golonki, umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, sola oraz papryką. oczyszczoną cebule pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Oderwać umyte, osuszone listki natki. W brytfannie rozgrzać smalec, wrzucić cebulę, czosnek, kminek oraz natkę. Włożyć golonki, wlać odrobinę wody. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w 160 stopniach, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Zdjąć pokrywkę, naciąć skórkę golonki w kratkę i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec jeszcze 30 minut polewając piwem.
Sos można odtłuścić, przetrzeć przez sito i zagotować. Ewentualnie dolać piwa, przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso wyluzować, podawać z sosem piwnym i kapustą z grochem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER