Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pieczarki z mięsnymi kulkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone drobiowe 500 gramów
pieczarki 12 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
ser żółty 2 plastry
olej 3 łyżek stołowych
curry według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyć, osuszyć duże pieczarki i wyciąć ogonki. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą, posiekana cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Dobrze wyrobić. Z masy formować niewielkie kulki, obsmażyć je ze wszystkich stron na łyżce oleju. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju, ułożyć kapelusze pieczarek, do każdego włożyć kawałek masła i kulkę mięsną. Ser pokroić na kwadraty i ułożyć na mięsie. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać natka pietruszki lub listkami selera. Podawać z grzankami z masłem czosnkowym lub bagietką oraz musztardą i keczupem.

Uwagi:

Do mięsa można dodać łyżkę suszonych przypraw: tymianek, oregano, imbir.
Bułkę tartą można zastąpić kaszą manną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER