Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Boczek pieczony

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
czosnek 6 ząbki
pieprz 1 szczypta
majeranek 0,25 łyżek deserowych
cząber 0,25 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
rozmaryn 0,25 łyżek deserowych
smalec 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
sól gruboziarnista 1,5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Oczyszczony czosnek rozdrobnić i utrzeć z solą, wymieszać z rozkruszonymi ziołami, połamanymi listkami oraz pieprzem. Tą mieszanką natrzeć boczek, przełożyć do naczynia, zamknąć lub owinąć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki.
W rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. Dusić pod lekko uchylona pokrywka ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać łyżką gorącej wody. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z chrzanem, ćwikłą, marynowanymi grzybkami i pieczywem.

Uwagi:

Smalec można zastąpić 2 łyżkami oleju.

Boczek surowy -bez żeberek i skóry

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER