Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Zupa fasolowa z orzeszkami ziemnymi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
orzeszki ziemne łuskane 150 gramów
dymka 1 sztuk
seler bulwa 200 gramów
ziemniak 2 sztuk
olej z orzeszków ziemnych 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pomidor 500 gramów
cząber 3 łyżek stołowych
fasola kidney 800 gramów
pieprz biały mielony według uznania
tabasco 5 sztuk
kolendra 0.5 sztuk

Wykonanie:

Połowę orzeszków drobno zemleć, a resztę lekko uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dymkę oraz selera pokroić na talarki o grubości 1 cm. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. W garnku podgrzać olej z orzeszków ziemnych i poddusić na nim warzywa. Dodać mielone orzechy i całość krótko poddusić. Włożyć pomidory oraz wlać ewentualnie trochę bulionu warzywnego i całość zagotować. Dodać zioła i gotować całość na niewielkim płomieniu około 20 minut. Osączyć fasolę na sicie, wrzucić ją do garnka i podgrzewać całość przez 5 minut. Doprawić zupę na ostro solą, pieprzem i tabasco. Liście kolendry lub natkę pietruszki drobno posiekać i domieszać do zupy. Przed podaniem opróczyć całość resztą orzeszków ziemnych.

Uwagi:

Dymka w pęczku, pomidory przetarte, 5 kropel tabasco, kolendra w pęczku


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Mniam!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER