Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Strudel sorowy z morelami i marcepanem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
morele suszone 400 gramów
likier morelowy 5 łyżek stołowych
pistacje 100 gramów
marcepan 350 gramów
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier 125 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 250 gramów
sól 1 szczypta
twarożek 250 gramów
cukier puder 200 gramów
pistacje mielone 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

300g pokrojonych w kostkę moreli wymieszać z 4 łyżkami likieru. Zagnieść marcepan i zrolować go na posypanej cukrem pudrem stolnicy na wałek dł. 38 cm.
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, sól oraz mleko i wymieszać. Dodać masło oraz twarożek i zagnieść ciasto. Dodać morele i posiekane pistacje.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Marcepan ułożyć na cieście i zrolować. Ułożyć w wąskiej, podłużnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut. Jeszcze gorące ciasto posmarować masłem i ozdobić cukrem pudrem, pistacjami i morelami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER