Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pierniczki całuski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
miód gryczany 0,5 szklanek
woda 3 łyżek stołowych
przyprawa do pierników 1 łyżek stołowych
masło 20 gramów
cukier 0,25 szklanek
jajka 1 sztuk
soda oczyszczona 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk

Wykonanie:

Przyprawę do pierników wymieszać z miodem i lekko zrumienić, dodając łyżkę wody.
Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru, skórki cytrynowej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody sody oraz oraz ostudzonego miodu zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości, wyciąć małe kółeczka. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec krótko w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Pierniczki najpierw robią się twarde. Miękną dopiero po kilku dniach. Udekorować je wg uznania.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER