Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Soczewica z pomidorami po baskijsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
soczewica 600 gramów
ziemniaki 450 gramów
marchewka 300 gramów
pory 500 gramów
bulion warzywny 1,5 litrów
pomidory 2 puszka
olej 2 łyżek stołowych
estragon według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wypłukaną soczewicę zalać wodą tak, aby przykrywała ziarna i pozostawić na noc. Rano odcedzić i zalać 1,5 l wody. Gotować bez soli 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać i odszumować. Odcedzić.
Oczyszczoną marchewkę pokroić w grubsze talarki, ziemniaki w 2 cm kostkę, a pora w krążki. Warzywa smażyć w 2 łyżkach oleju. Dodać soczewicę, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Pokrojone w plastry pomidory wrzucić do soczewicy. Doprawić pieprzem oraz solą. Podawać udekorowane listkami estragonu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER