Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Barszcz wigilijny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraki czerwone 1,5 kilogramów
kwas buraczany 0,5 litrów
koncentrat buraczany 0,25 szklanek
cebula 1 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
ziele angielskie 10 ziarna
pieprz 30 ziarna
majeranek według uznania
cytryna 0,5 sztuk
kminek 0,25 łyżek deserowych
borowiki suszone 7 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
wino czerwone 0,25 szklanek
sól według uznania
miód według uznania

Wykonanie:

Umyte grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Wyszorowane buraki upiec w piekarniku lub ugotować w szybkowarze w niewielkiej ilości wody. Obrać i zetrzeć na tarce, zalać 1,5 litra wrzątku i ostawić na 12 godzin, zlać płyn. Do płynu dodać kwas buraczany, wywar z grzybów wraz z grzybami, wino, 1/2 wyszorowanej cytryny, ocet, koncentrat, obrana cebule i przyprawy. Mocno podgrzać, ale nie gotować, bo barszcz straci kolor. Odstawić na kilka godzin (może być na noc), ponownie podgrzać. Wyjąć cytrynę, zupę doprawić solą lub miodem, jeśli jest za kwaśna.
Barszcz najlepiej podawać dopiero następnego dnia z uszkami, pasztecikami z kapustą i grzybami, kulebiakiem lub paluszkami z ciasta francuskiego.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER