Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Babka orzechowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 500 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sól 1 szczypta
jajka 2 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 125 gramów
margaryna 150 gramów
mleko 150 mililitrów
marcepan 200 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy laskowe 200 gramów
orzechy nerkowca 100 gramów
cukier puder 50 gramów
masło orzechowe 100 gramów
kakao według uznania

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą, skórką cytrynową, cukrem waniliowym, stopiona margaryną oraz jajkiem. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
125g marcepanu pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać. Marcepan i wszystkie orzechy dodać do wyrośniętego ciasta i zagnieść. Z ciasta uformować wałek i umieścić go w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką dużej formie do babek. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach, wystudzić.
Cukier puder zagnieść z 75g masy marcepanowej, rozwałkować i wyciąć gwiazdki.
Ciasto posmarować masłem orzechowym, obficie posypać kakao i udekorować gwiazdkami marcepanowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER