Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Piernik na drożdżach

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
olej 1 szklanek
miód 0,5 szklanek
drożdże 35 gramów
mąka 400 gramów
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 0,5 szklanek
powidła śliwkowe według uznania
polewa czekoladowa 1 sztuk

Wykonanie:

Utrzeć żółtka z cukrem, ucierając, stopniowo dodawać przesiana mąkę z sodą, olej, miód, sól, przyprawę do pierników, pokruszone surowe drożdże, a na końcu delikatnie połączyć, łyżką, z piana ubita na sztywno z białek. Ciasto przełożyć do wąskiej podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć i przełożyć powidłami oraz oblać polewą czekoladową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER