Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Karmelowe kruche ciasteczka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 50
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukierki krówki 125 gramów
masło 250 gramów
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
cukier 250 gramów
laska wanilii 1 sztuk
migdały mielone 125 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 325 gramów
proszek do pieczenia 0,75 łyżek deserowych
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z solą, cukrem, miąższem z wanilii i cukrem waniliowym na gładka masę. Ucierając, stopniowo dodawać po jajku. Mąki wymieszać z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Dodać drobno posiekane cukierki i dobrze połączyć. Ciasto włożyć do dużej szprycy do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdki. Na 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia wycisnąć 50 ciastek o dowolnych kształtach. piec kolejno w 200 stopniach przez 10 minut, ostudzić.
Połamane obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w polewie, ułożyć na ruszcie i pozostawić do zastygnięcia.

Uwagi:

Wersja czekoladowa: dodać do ciasta 2 łyżki kakao, a ciasteczka udekorować białą czekoladą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER