Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Egzotyczna babka z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
figi suszone 150 gramów
daktyle suszone 150 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
orzechy nerkowca 50 gramów
migdały 50 gramów
egzotyczna mieszanka bakaliowa 200 gramów
rum 7 łyżek stołowych
margaryna 130 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 100 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
cukier puder 100 gramów

Wykonanie:

Grubo posiekać migdały, orzechy, figi oraz daktyle i wymieszać ze 100g mieszanki bakaliowej. Dodać 4 łyżki rumu i dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 60 minut.
Stopić margarynę i lekko ostudzić. Formę do babki natłuścić i obsypać tarta bułką.
Jajka ubić z cukrem i cukrem pudrem na puszysta masę. Wymieszać obie mąki z proszkiem, cynamonem oraz solą i połączyć z masą jajeczną. Dodać stopiony tłuszcz i mieszankę orzechowo-owocową. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec ok. 75 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wystudzić.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami rumu. Powstałym lukrem posmarować ciasto i posypać na wierzchu bakaliami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER