Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Śledź pod pierzynką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filety śledziowe 250 gramów
ziemniaki 2 sztuk
buraki 2 sztuk
cebula 2 sztuk
jabłka 1 sztuk
ogórki kiszone 1 sztuk
groszek konserwowy 0,5 puszka
pieczarki marynowane według uznania
oliwki według uznania
fasola czerwona według uznania
jajka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
musztarda z gorczycą 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
majonez 125 mililitrów
jogurt naturalny 125 mililitrów
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:

Wypłukane filety moczyć w wodzie lub mleku ok. 3 h . Ugotować ziemniaki w mundurkach, buraki w łupinach oraz jajko na twardo.
Osączone śledzie pokroić na nieduże kawałki. Obrane ziemniaki, buraki i cebulę pokroić w plastry.Ogórka i jabłko pokroić w drobna kosteczkę, a pieczarki, oliwki i jajko w plasterki. Osączyć fasole i groszek.
Sos: wymieszać majonez z jogurtem, musztardą i cukrem, dodać utarty z odrobiną soli czosnek.
W szklanym naczyniu układać warstwami wszystkie przygotowane składniki, może być nawet wiele pięter. Całość zalać sosem, udekorować natką i podawać.

Uwagi:

Tę potrawę można też przygotować używając tylko śledzie ziemniaki, buraki i cebulę (nie muszą być użyte wszystkie wymienione składniki).
Ogórek kiszony można zastąpić ogórkiem marynowanym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER