Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Tarta makowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 430 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
masło 200 gramów
cukier puder 100 gramów
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
masa makowa 1 puszka
bakalie 1 szklanek
rum 0,5 szklanek
czekolada biała 2 sztuk
czekolada gorzka 0,5 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
woda 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Z przesianej mąki, masła, żółtka, jajka oraz cukru pudru zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim formę do tart, nakłuć widelcem i piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wypłukane, osączone bakalie namoczyć w rumie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową wymieszać z bakaliami z rumem oraz ubita pianą. Wyłożyć na podpieczona tartę i zapiekać 15 minut w 180 stopniach.
Polewa: połamana białą czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, mieszając, aż połączą się składniki. Masę tę wylać na tartę i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. W kąpieli wodnej połączyć ciemna czekoladę z 3 łyżkami wody lub mocnej kawy i łyżką lub zwiniętym z papieru do pieczenia lejkiem wylewać strużki ciemnej czekolady na zastygniętą białą polewę.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER