Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Rumiana gęś faszerowana

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 150 gramów
wino białe wytrawne 50 mililitrów
szałwia suszona 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jabłka 4 sztuk
rodzynki 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 3 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
pomarańcza 1 sztuk

Wykonanie:

Umytą tuszkę zalać zimną wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Umyte, osączone śliwki zalać 3 łyżkami wina i odstawić na 2 h . Winne jabłka (500g) obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem oraz szałwią. Dodać obraną, podzieloną na cząstki pomarańczę oraz śliwki i wymieszać. Farszem nadziać gęś i zaszyć. Tuszkę nasmarować masłem i ułożyć w brytfannie, zalać 3 łyżkami wrzątku i wstawić do piekarnika. Piec 120 minut w 180 stopniach, skrapiając winem i tworzącym się sosem.
Rodzynki zalać łyżką rumu i miodu, wymieszać z posiekanymi orzechami. Czerwone 4 jabłka umyć, wydrążyć i napełnić tym farszem, a na 25 minut przed końcem pieczenia ustawić je wokół gęsi. Gotowe danie podawać z jabłkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER