Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pierniczki kolorowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 100
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 750 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cukier 250 gramów
miód 250 gramów
masło 125 gramów
jajka 3 sztuk
amoniak 5 gramów
przyprawa do piernika 1 sztuk

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Podgrzewając rozpuścić kakao, miód, cukier, masło i przyprawę. Stopniowo wlewać do mąki i mieszać. Amoniak rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i wlać do ciasta. Po ostygnięciu dodać jajka i wyrobić na gładka masę. Porcjami rozwałkowywać i foremkami wycinać pierniczki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone pierniczki ozdobić czekoladą, lukrem i cukiereczkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER