Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pierniczki na choinkę

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 80
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier puder 200 gramów
miód 4 łyżek stołowych
masło 150 gramów
jajka 1 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Z przesianej mąki, sody, miodu, przyprawy, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkować na cienki placek i powycinać foremkami świąteczne kształty. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, albo 15 minut, gdy pierniczki są duże. Zimne pierniczki polukrować i posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi albo ozdobić bakaliami.

Uwagi:

Należy uważać, by ciastka nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą nabrać goryczki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER