Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Makowe dzwonki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 40
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 250 gramów
żółtka 5 sztuk
mak 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Z przesianej mąki, cukru, mąki ziemniaczanej, żółtek, drobno pokrojonego masła oraz maku zagnieść jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać nieco mąki. Z ciasta uformować kule i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, foremkami wyciąć dzwonki lub inny wzór. Ciasteczka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz makowe dzwonki powiesić na choince, w każdym ciasteczku zrób słomka dziurkę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzone dzwonki udekorować lukrem i makiem lub posypką do ciast i wciągnąć nitkę.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER