Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Strucla z makiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka tortowa 500 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
drożdże 50 gramów
masło 4 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mak 400 gramów
cukier puder 250 gramów
jajka 4 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 100 gramów
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 litrów
masło 200 gramów
miód 4 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznania

Wykonanie:

Masa makowa: opłukany mak zalać gorącym mlekiem i gotować 45 minut, mieszając. Osączyć na sicie i zmielić 2 razy. 200g masła roztopić z miodem, dodać posiekane orzechy, sparzone, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową rum i kilka kropel olejku waniliowego. Mieszając, podgrzewać 15 minut, przestudzić. 4 żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z chłodnym makiem. Z białek ubić piane i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto: rozkruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, kilkoma łyżkami maki i ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na 15 minut. 2 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętym zaczynem. Dodać jajka, wsypać pozostałą mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodać roztopione 4 łyżki masła i cukier waniliowy. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na 2 prostokątne placki. Na każdym rozsmarować masę makową, zostawiając wolne brzegi. Zrolować wzdłuż dłuższego brzegu, końce zlepić. Rulony położyć na natłuszczonym pergaminie i zawinąć luźno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. wystudzone ciasto udekorować lukrem i posypać bakaliami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER