Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Babka gotowana

Opis:

Babka jest delikatna i puszysta na pewno będzie wszystkim smakować a co najważniejsze zawsze się udaje.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
margaryna 1 kostek
maka ziemniaczana 1 szklanek
mąka pszenna 1 szklanek
jajka 5 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 5 łyżek deserowych
ocet 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

jJjka wymieszać z cukrem + obie mąki+proszek do pieczenia+ miękka margaryna+aromat lub wyciśnięty sok z cytryny+ ocet i olej.Ciasto wlać do specjalnej formy na babkę uprzednio porządnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Formę wstawić do garnka z gotującą wodą tak aby forma się nie ruszała, można przycisnąć ściereczką z góry i zamknąć pokrywkę tak ja robię.Gotować 70 minut.Po ugotowaniu porządnie wystudzić.życzę smacznego

Uwagi:

Ciasto może wyglądać na zważone ale proszę się tym nie przejmować. Cytrynę można zastąpić aromatem.

Autor: szprynia123

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: haniacim@

Data: 2010-12-03

Ciasto nigdy się nie warzy jeśli użyjemy masła a nie margaryny. Najpierw ucieramy miękkie masło i dodajemy po jednym żółtku przesypując cukrem, można jeszcze dodać 2-3 łyżki oleju ze względu na różną wagę masła i margaryny (200g- 250g).Zawsze się udaje a z margaryną niekoniecznie.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER