Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pieczone jabłka faszerowane mięsem indyczym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
sok z cytryny według uznania
szalorka 1 sztuk
mięso mielone indycze 200 gramów
ser żółty 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
masło 4 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Duże jabłka umyć, osuszyć, odciąć wierzchy, wydrążyć pozostawiając ścianki grubości 1,5 - 2 cm i skropić w środku sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w drobniutka kostkę, odrzucając pestki i gniazda nasienne. Oczyszczona szalotkę posiekać i razem z miąższem jabłek oraz startym żółtym serem dodać do mielonego mięsa. Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone dodać do farszu. Farsz doprawić do smaku tymiankiem pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem, ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Wierzchy jabłek obłożyć wiórkami masła. piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podawać z tostami lub bagietką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER