Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Barszcz ukraiński

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraki czerwone 500 gramów
włoszczyzna z włoska kakustą 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
pomidory 500 gramów
fasola Jaś 0,75 szklanek
koncentrat z czerwonych buraków 3 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
śmietana 200 mililitrów
mąka 0,5 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
koperek według uznania
maggi według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

W przeddzień wieczorem przebrać, wypłukać fasolę, przełożyć do garnka i zalać 2 l wrzątku, przykryć i odstawić. Gdy woda wystygnie odlać ją. Ziarno wypłukać na sitku, wrzucić do mniejszego garnka i zalać taka ilością wody, by je przykryła. Zakryć garnek i odstawić. Rano dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i jeśli fasola wchłonie wodę, dolać jeszcze trochę świeżej. Garnek postawić na małym ogniu, żeby fasola leciutko bulgotała pod przykryciem. Po 30 minutach sprawdź czy czasem nie wyparowało z niej zbyt dużo wody. Jeśli tak, dolać trochę wrzątku. Fasola musi być miękka, ale nie rozgotowana (ok. 40 minut gotowania).
Wszystkie warzywa dobrze oczyścić. Korzenne zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do dużego garnka. Dodać zebrane w pęczek i związane bawełniana nitką zielone części warzyw (por, natkę pietruszki i selera). Zalać 5 szklankami wody, lekko posolić, przykryć i postawić na malutkim ogniu, niech jarzyny powoli się gotują. Wypłukane pomidory dość drobno pokroić i wrzucić do rondelka. Dodać masło i podlać niewielka ilością wody, mieszając, dusić na małym ogniu. Miękkie pomidory przetrzeć przez sito do garnka z gotującymi się warzywami.
Ziemniaki pokroić w dość drobna kostkę, kapustę posiekać i dodać do garnka z już podgotowanymi warzywami, gotować, aż będą miękkie (ok. 15 minut). Z garnka wyłowić wygotowaną zieleninę i wycisnąć z niej aromatyczne soki. Barszcz doprawić do smaku cukrem, maggi, pieprzem oraz koncentratami z buraków i pomidorów. Do garnuszka odlać trochę wywaru, przestudzić i i utrzeć z mąka i śmietaną. Mieszając wlać tę mieszaninę do garnka z wrzącym barszczem. Gdy zupa zawrze, zgasić ogień, dodać doi niej gorąca fasolę i rozdrobniony czosnek. wymieszać i rozlać na talerze. Każda porcję posypać posiekanym koperkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER