Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Omlet tajski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
bulion warzywny 4 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sos rybny 1 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
olej według uznania
papryka kolorowa 2 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
dymka 1 pęczek
groszek cukrowy 100 gramów
brokuły 100 gramów
marchewka 1 sztuk
trawa cytrynowa 2 sztuk
filety z piersi kurczaka 2 sztuk
limonka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
imbir 1 łyżek deserowych
sos chili według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Nadzienie: oczyszczone warzywa drobno pokroić. Białą część trawy cytrynowej posiekać. Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i usmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać rozdrobnione warzywa oraz trawę cytrynową i smażyć razem 6 minut, aż warzywa stracą smak surowizny, ale pozostaną jędrne. Doprawić rozdrobnionym czosnkiem, skórka otarta z wyszorowanej limonki, startym imbirem, sola oraz pieprzem. Ogrzewać na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
Jajka wymieszać z zimnym bulionem, sosem sojowym i rybnym, roztrzepać widelcem z mąką. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć kolejno 2 omlety. omlety obłożyć nadzieniem i złożyć w koperty. Resztę nadzienia ułożyć na wierzchu i podawać z sosem chili.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER