Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Kulki w glazurze

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 30
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z ryby słodkowodnej 250 gramów
bulion warzywny 1 litrów
cebula 2 sztuk
jajka 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
bulion warzywny 1 szklanek
żelatyna 2 łyżek deserowych

Wykonanie:

Oczyszczona cebule pokroić na kawałki i razem z rybą dwukrotnie zmielić. Dodać jajko oraz tartą bułkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformować 30 kulek o średnicy 3,5 cm. W rondlu zagotować bulion warzywny. Do wrzącego wkładać porcjami kulki i gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i kłaść na ściereczkę, odsączyć. Przestudzone wstawić do lodówki. Bulion przecedzić przez gęste sito lub gazę. Szklankę bulionu odlać, wymieszać w nim żelatynę i odstawić na 15 minut. Bulion z żelatyna podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Galaretkę wystudzić. Ponabijane na wykałaczki kulki dwukrotnie maczać w galaretce, po czym schłodzić je w lodowce. Podawać, gdy powlekająca je galaretka porządnie zakrzepnie. Podawać z sosem tatarskim lub remoulade.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER