Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pikantny placek z szynką, groszkiem i parmezanem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula 3 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
groszek mrożony 100 gramów
natka pietruszki 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
jajka 2 sztuk
szynka 100 gramów
mleko 0,5 szklanek
ser mielony 250 gramów
kasza manna 1 łyżek stołowych
parmezan 50 gramów
olej 4 łyżek stołowych
pomidory 500 gramów
bulion 1 szklanek
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
sos pieczeniowy jasny 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Jedną, oczyszczoną cebule posiekać i zeszklić, dodać nierozmrożony groszek, mieszając, smażyć 2 minuty.
Oczyszczone zioła drobno posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z serem, mlekiem i kaszką, dodać starty żółty ser, zioła, 2/3 groszku i wędliny. Doprawić do smaku. Ubite białka wymieszać z masą. Przełożyć do żaroodpornej formy, posypać pozostałym groszkiem i wędliną. Piec 45 minut w 200 stopniach. Pozostałą cebulę i pomidory pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Wymieszać z bulionem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić 5 minut. Zagęścić sosem pieczeniowym. Podawać do placka.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER