Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Zupa z soczewicy i grzybów

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wywar warzywny 2 litrów
soczewica 250 gramów
cebula 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 125 mililitrów
prawdziwki suszone 2 sztuk
majeranek według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczona soczewicę zalać częścią wywaru i odstawić na 2 godziny i ugotować w tym wywarze. Umyte grzyby zalać resztą ciepłego wywaru i odstawić na 2 godziny, i tez ugotować. Oczyszczone ziemniaki pokroić w drobna kostkę i ugotować w pozostałej części wywaru. oczyszczoną, drobno pokrojona cebule podsmażyć na oleju. oprószyć mąka i lekko zrumienić, mieszając. Zasmażkę przelać do gotujących się ziemniaków, dodać ugotowaną soczewicę razem z wywarem. Ugotowane, przestudzone grzyby pokroić w paseczki i razem z wywarem, w którym się gotowały dodać do zupy. Wszystko zagotować. Doprawić do smaku majerankiem, gałka, sola oraz pieprzem. Przed podaniem zupę zabielić śmietaną i mocno podgrzać, ale nie gotować.

Uwagi:

Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Zupę można też wzbogacić, dodając do niej pokruszony twaróg lub bryndzę albo starty oscypek.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER