Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Francuskie paszteciki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
pieczarki 300 gramów
cebula 1 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
olej słonecznikowy 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
tymianek świeży według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Ułożone jeden obok drugiego płaty ciasta rozmrozić. Oczyszczone pieczarki drobno pokroić, a cebulę posiekać i razem poddusić na oleju. Stopione w rondlu masło oprószyć mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolać śmietanę, dodać grzyby, cebulę i posiekana natkę. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Doprawić sola oraz pieprzem.
rozmrożone ciasto lekko rozwałkować i szklanka wykrawać z niego krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu. Krążki składać na pół i zlepiać brzegi, jak pierogi. Można też użyć dużej foremki do pierogów.
Pierożki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody i na każdym ułożyć gałązkę tymianku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. Podawać na zimno lub ciepło, jako dodatek do czystych zup (barszczu, zupy grzybowej).

Uwagi:

Tymiankiem można tez doprawić farsz pieczarkowy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER