Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Zapiekane figi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
figi 8 sztuk
ser camembert 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
miód 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
orzeszki pinii 30 gramów
tymianek według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone świeże figi z węższej strony ponacinać na krzyż, do połowy owocu. Ser pokroić na 8 kawałków równej wielkości i włożyć po 1 do środka każdej figi. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Figi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni i wstawić naczynie na najwyższą półkę na 4 minuty. Wyjąc i posypać orzeszkami i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty. Podawać udekorowane gałązkami tymianku.

Uwagi:

Orzeszki pinii można zastąpić orzechami włoskimi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER