Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Sałatka z ananasem i mięsem mielonym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bulion instant 1 łyżek deserowych
ocet winny 4 łyżek stołowych
chili mielone według uznania
cukier brązowy 1 szczypta
czosnek 1 ząbki
chili 1 sztuk
dymka 1 pęczek
olej 3 łyżek stołowych
mięso mielone 400 gramów
ananas 1 sztuk
sałata 0,5 sztuk
natka pietruszki 0,5 sztuk
orzeszki ziemne 60 gramów
trawa cytrynowa 1 sztuk

Wykonanie:

Sos: zewnętrzne liście trawy drobno posiekać, a miękki środek odłożyć. Zagotować 250ml wody z trawą i bulionem, a po 5 minutach dodać ocet. Doprawić do smaku cukrem i sproszkowanym chili. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Oczyszczony czosnek i odłożoną trawę posiekać oczyszczony strączek chili pokroić w paseczki. Oczyszczoną dymkę pociąć w talarki. Mięso mielone usmażyć na oleju na silnym ogniu (5 minut, powinno mieć grudkowatą konsystencję). Na ostatnie 2 minuty smażenia dołożyć czosnek, chili i trawę. Doprawić sola oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z dymką. Zalać przecedzonym sosem i ostudzić. Oczyszczonego ananasa drobno pokroić. Natkę i orzechy posiekać. Oczyszczoną, osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki wymieszać z mięsem i podawać.

Uwagi:

Orzeszki ziemne mają być niesolone.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER