Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Tarta owocowa z bezą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 0,5 kostek
cukier 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 3 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
owoce lesne 500 gramów
cukier 100 gramów
biszkopty - pokruszone 4 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
cukier 200 gramów

Wykonanie:

Z przesianej mąki, szczypty soli, 50g cukru, masła, cukru waniliowego, skórki cytrynowej oraz żółtek zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim natłuszczona formę do tart. Po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obsypać suchym grochem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na zloty kolor. Oczyszczone owoce posłodzić do smaku. Na dno tary nasypać warstwę pokruszonych biszkoptów. Białka ubić, dosypując stopniowo 200g cukru, ubijac, aż cukier się rozpuści. Sztywną bezę ułożyć na warstwie owoców, tworząc kopczyki. Tartę wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż beza nabierze słomkowego koloru.

Uwagi:

Owoce: maliny, jagody, jeżyny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER