Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Sałatka szpinakowa z jajkiem i chlebem tostowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
chleb tostowy 6 sztuk
parmezan 100 gramów
szpinak 300 gramów
dymka 1 pęczek
pomidory 4 sztuk
jajka ugotowane 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
musztarda miodowa 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
oliwa 10 łyżek stołowych
zioła prowansalskie według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Sos winegret: oczyszczony czosnek rozetrzeć z dużą szczypta soli. Połączyć z musztardą, sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić ziołami, papryka mielona, sola oraz pieprzem.
Kromki chleba pokroić na 4 kwadraty, a następnie na trójkąty. Ułożyć na blasze, posypać mielona papryką i startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na rumiano, aż ser się roztopi. Oczyszczone młode listki szpinaku większe rozerwać na kawałki, a mniejsze pozostawić w całości. Oczyszczoną dymkę pokroić na cienkie talarki i rozdzielić na pierścienie. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Obrane jajka pokroić na plasterki. Składniki sałatki włożyć do miski, skropić sosem, posypać grzankami, lekko wymieszać i od razu podawać.

Uwagi:

Szpinak można zastąpić listkami mieszanych sałat.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER