Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Placek z porzeczkami i kruszonką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
porzeczki czerwone 500 gramów
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
mąka 200 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Oczyszczone porzeczki osuszyć.
Ciasto: z przesianej szklanki maki, margaryny, pół szklanki cukru, śmietany oraz proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić ciastem średniej wielkości tortownicę, wyścielona papierem do pieczenia, uformować wyższy brzeg. Białka ubić na sztywną pianę i równomiernie rozsmarować na cieście, przykryć równa warstwą porzeczek, oprószyć cukrem waniliowym. Posypać kruszonką, zrobiona z 200g mąki, 120g masła, 100g cukru i łyżeczki cynamonu (składniki zagnieść palcami tak, aby powstały grudki). Ciasto piec w 200 stopniach ok. 45 minut.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: olaqqqqq

Data: 2011-07-06

całkiemm, całkiem

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER