Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Ciasto drożdżowe z jagodami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 1 szklanek
drożdże 50 gramów
mąka 1 kilogramów
jajka 5 sztuk
masło 200 gramów
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
jagody 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone jagody osuszyć. Drożdże rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 1/2 łyżeczki cukru, odstawić do podrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z jajkami, roztopionym , ostudzonym masłem, cukrem i sola i wlać podrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki - ok. 15 minut, przykryć je ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość włożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnie, a na wierzchu ułożyć jagody. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Gorące ciasto posypać cukrem waniliowym lub po ostudzeniu cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER