Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Cytrynowy krem lemond curd

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
masło 150 gramów
woda 0,25 szklanek
cukier 0,75 szklanek
jajka 3 sztuk
śmietana kremówka 0,75 szklanek
sok z cytryny 0,5 szklanek

Wykonanie:

Natłuścić formę na mufinki i oprószyć mąką.
Ciasto: mąkę wymieszać z pół szklanki cukru i solą. Dodać masło i posiekać, powoli dolewać zimna wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować do grubości 2mm, wyciąć kółka i wyłożyć nimi dołki formy na mufinki. Po nakłuwać widelcem, formę włożyć na kolejne 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach, aż ciasto zrobi się złote (ok. 10 minut). Śmietanę, jajka, o,75 szklanki cukru oraz sok z cytryny zmiksować i masą napełnić podpieczone babeczki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu (ok. 15 minut), wystudzić. Podawać lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Zaba

Data: 2009-09-29

jeszcze nic nie ugotowalam, ani niczego nie zepsulam ;-), ALE JUZ MOGE PO POBIEZNYM PRZEGLADNIECIU POWIEDZIEC-STRASZNIE FAJNE STRONY! dziekuje :-) Zaba-Nienawidzaca-Gotowac (ale niewykluczone, ze mi sie odmieni kiedys! :-D)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER