Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Befsztyk w czerwonym winie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
brfsztyki z polędwicy 4 szklanek
cebula 3 sztuk
wino czerwone wytrawne 200 mililitrów
masło 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte osuszone befsztyki smażyć każdy 2 minuty z każdej strony, na połowie rozgrzanego oleju. Przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dosmażyć befsztyki z obu stron: 2 minuty, jeśli maja być mocno krwiste, 6 minut, gdy chcemy z wierzchu przypieczone, ale w środku różowe, lub 8 minut, jeśli mają być wysmażone. Przełożyć na ciepły talerz, oprószyć pieprzem oraz solą i wstawić na kilka minut do lekko ogrzanego piekarnika.
Sos: oczyszczoną cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na reszcie oleju, wlać wino, ubijając trzepaczką, dodawać po kawałku pozostałe masło. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim gorące befsztyki, i od razu podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER