Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Cielęcina marengo

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sznyclówka cielęca 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
pieczarki 100 gramów
mąka 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
bulion warzywny 0,5 szklanek
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
smalec 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sół według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną z błon, umyta, osuszoną cielęcinę natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i trzymać 3h w lodówce. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać oczyszczoną, pokrojona w plasterki cebulę, podlać bulionem (może być z kostki) i dusić na małym ogniu 60 minut. Oczyszczone, pokrojone w ćwiartki pieczarki przesmażyć na maśle, posypać mąką, solą oraz pieprzem, dodać przecier oraz wino i chwile dusić. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito i połączyć z pieczarkami, włożyć mięso i dusić 10 minut na małym ogniu. Podawać z frytkami lub francuskimi kluskami i sałatą. Przed podaniem posypać posiekana natką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER