Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Placek z morelami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1,5 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
jajka 6 sztuk
margaryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
morele suszone 20 sztuk
rum 4 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Umyte morele zalać rumem. Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając, porcjami dodawać po żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu delikatnie wymieszać z piana z białek ubitą na sztywno, kilkoma kroplami olejku waniliowego, osączonymi i pokrojonymi na kawałki morelami oraz pozostałym rumem. Przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej blachy. Piec 0k. 50 minut w 180 stopniach. Ciasto posypać cukrem cukrem lub udekorować bitą śmietaną i posiekanymi morelami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kucharzyk

Data: 2009-07-24

mniaaam;)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER