« Powrót  

Schab po szlachecku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 7
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1,5 kilogramów
przyprawa do mięs 1 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
sok jabłkowy 0,5 szklanek
oliwa 1 łyżek deserowych
śmietanka według uznania
mąka 0,5 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyty, osuszony schab posolić i naszpikować roztartym czosnkiem, posmarować musztardą wymieszaną z oliwą, przyprawą ziołową i odrobina pieprzu. Włożyć do brytfanny, przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso polać sokiem jabłkowym oraz odrobina wody, przykryć i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 0k. 80 minut. Od czasu do czasu mięso przewracać i polewać sosem s dna naczynia. Pod koniec pieczenia odkryć i posmarować mięso słodką śmietanką i dopiekać odkryte. Przestudzony, miękki schab pokroić na plastry. Sos z pieczenia zagotować, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z połową łyżeczki mąki i znów zagotować. Pokrojony schab podgrzewać w sosie, przełożyć na ciepły półmisek i polać odrobina sosu, a resztę sosu podawać w sosjerce. Serwować z warzywami z wody.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: