Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Zapiekanka grecka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone drobiowe 300 gramów
ziemniaki 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
margaryna 100 gramów
pomidory 250 gramów
ser żółty 30 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone, posiekane cubulę wymieszać z mięsem, dodać 0,75 szklanki wody i podgrzewać, aż połowa płynu odparuje. Dodać łyżkę margaryny, mieszając, powoli dusić kilka minut. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekana natkę, wymieszać i dusić 20 minut na małym ogniu. doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i połowę rozłożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, oprószyć solą oraz pieprzem. Na tej warstwie rozłożyć masę mięsną, a na niej pozostałe ziemniaki i posypać solą oraz pieprzem. Resztę margaryny stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Powstały sos wymieszać z jajkiem i tartym żółtym serem, doprawić solą oraz pieprzem. Polać potrawę i zapiekać ok. 50 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER