Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Aromatyczna tarta

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
drożdże 30 gramów
kminek 0,5 łyżek deserowych
mleko 90 mililitrów
cukier 1 szczypta
sól 0,5 łyżek deserowych
boczek wędzony - plastry 150 gramów
kiełbasa 150 gramów
cebula 750 gramów
papryka kolorowa 2 sztuk
por 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 4 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
szałwia - listki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odrobina cukru i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Kminek zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Przesiana mąkę wymieszać z solą i kminkiem, dodać wyrośnięty rozczyn oraz letnie mleko i jajko. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Wlać olej i jeszcze przez chwilę wyrabiać, uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: oczyszczona cebule pokroić w piórka. Strąki papryki podpiec na brązowo w piekarniku, włożyć do foliowej torebki i po kilku chwilach obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. oczyszczone białe części pora pokroić w plasterki. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć plastry boczku i kiełbasy. Przełożyć je na talerz, a do rondla wsypać cebulę oraz paprykę, mieszając, smażyć 15 minut, dodać miód, por, zioła, rozdrobniony czosnek, doprawić solą oraz pieprzem, mieszając, smażyć jeszcze 15 minut.
Dużą blaszkę wysmarowaną olejem wylepić wyrośniętym ciastem. Na wierzchu ułożyć warzywa i wędlinę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Gorącą tartę udekorować podsmażonymi liśćmi szałwii i podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER