Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z kremem i owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
żółtka 1 sztuk
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
mleko 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
cukier 2,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
owoce według uznania

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej mąki, żółtka, masła i szczypty sopli zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Wylepić nim cienko foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. Wystudzone wyjąć z foremek.
Krem waniliowy: żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz z mąką ziemniaczaną i kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, mieszając, wlać do masy jajecznej, rozprowadzić, mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż wystygnie.
Wystudzone babeczki napełnić kremem i udekorować świeżymi miękkimi owocami.

Uwagi:

Przygotowany krem można też podawać w ciastkach z cukierni: babeczkach, rożkach lub miseczkach waflowych.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Piotr Krakowiecki

Data: 2011-04-05

pyszne

Autor: Piotrek Krakowiecki

Data: 2011-04-05

mniam ale nie jadłem jeszcze tych babeczek

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER