Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Warzywny gulasz z kluskami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory 3 sztuk
marchewka 3 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
cebula 2 sztuk
cukinia 1 sztuk
pieczarki 2 sztuk
bulion warzywny 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
mąka 2 szklanek
woda gazowana według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone pieczarki i paprykę pokroić w paski, a oczyszczoną marchewkę i umytą cukinię w plastry. Obraną cebule pokroić w piórka, a pomidory bez skórki w kostkę. Cebulę zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki, a po paru minutach marchewkę oraz paprykę, mieszając, dusić, aż warzywa będą półmiękkie. Dodać cukinię oraz pomidory, mieszając, dusić jeszcze kilka minut, podlewając gorącym bulionem (może być z kostki). Warzywa mają być jędrne.
Kluski: przesianą mąkę posolić, wbić jajka i wyrobić, dodając tyle mineralnej wody, aby ciasto było elastyczne. Uformować z niego dość cienki wałek i odkrawać kluski. Wkładać je partiami do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane gorącym gulaszem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER