Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Makaroniki kokosowe w czekoladzie

Opis:

ciasteczka,które rozpływają się w ustach
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 32
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukier puder 8 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
wiórki kokosowe 15 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
krążki z andruta 32 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztuk

Wykonanie:

Ubić białka na sztywną pianę,podczas ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy.Wymieszać pianę z sokiem z cytryny.Dodać kokos i jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Rozłożyć krążki z andruta na blasze.
Masę z białek włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdy krążek małego "kleksa".
Odłożyć do przeschnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 30 min.a nawet kilka godzin.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ok.15 - 20 min.
Wyjąć,ostudzić.
W rozpuszczonej polewie zanurzać makaroniki do połowy i odłożyć do wyschnięcia.

Uwagi:

- krążki z andruta o średnicy 45 mm.można wyciąć samemu,
- jeśli się nie ma rękawicy cukierniczej można masę na andruty kłaść łyżeczką (będą mniej okrągłe ale równie smaczne:)
- najlepiej przygotować makaroniki wieczorem,przez noc przeschną a rano zapiec,
- zanurzając gotowe makaroniki w polewie robimy to szybko,żeby zbytnio nie namokły

Autor: Lusia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER