Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Dereniówka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dojrzałe owoce derenia 1 kilogramów
spirytus 1 litrów
cukier 1/2 kilogramów

Wykonanie:

- owoce ponakłuwać albo ponacinać
- wrzuć do słoja, zalej spirytusem i wsyp cukier
- wszystko dobrze wymieszaj i zamknij słój i odstaw na kilka dni
- przefiltruj przez bibułę, dodaj 1/2 litra przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj
- przelej do ciemnych butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej 2 miesiące

Autor: madzikxx

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: dereniak

Data: 2011-02-22

nie trzeba przemrażać nakłuwać też z resztą nie trzeba, ale jak ktoś lubi się pobawić

Autor: grek

Data: 2010-02-27

Pod pojęciem spirytusu wszyscy rozumieją produkt dostępny w sklepie o mocy 96 procent. Czymś takim nie wolno!!! zalewać owoców. Powinien to być spirytus o mocy ok. 60 procent.

Autor: re 15

Data: 2009-09-17

Mam pytanie czy nie trzeba wcześniej przemrozić owoców derenia? Podobnie jak owoce jarzębiny?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER