Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Ciasto z orzechami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żółtka 5 sztuk
białka 5 sztuk
mąka 600 gramów
margaryna 1 kostek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek stołowych
kakao 1,5 łyżek stołowych
orzechy włoskie 1,5 szklanek
powidła według uznania
masło 3 łyżek stołowych
woda 3 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
cukier puder 1,5 szklanek
Kolorowa posypka według uznania
wiórki kokosowe według uznania

Wykonanie:

Żółtka, mąkę cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagniatamy i ciasto dzielimy na 3 jednakowe kule. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Z białek ubijamy sztywna pianę.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na dno blachy. Smarujemy dżemem lub powidłami. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z kakao i wykładamy ubitą pianę z białek. Posypujemy orzechami.
Ścieramy na tarce trzecią część ciasta. Wstawiamy do piekarnika o temp. 150 st. i pieczemy ok. 45 min.
3 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao i 1,5 szkl. cukru mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż się zagotują. Studzimy i polewamy zimne ciasto. Gdy polewa trochę stężeje, dekorujemy posypką i wiórkami.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER