Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pieczona gęś z sałatką z pomarańczy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
gęś 1 gramów
olej 1 gramów
majeranek 2 gramów
koper włoski 1 sztuk
cebula 2 sztuk
pomarańcze 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
koperek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytą, osuszoną gęś natrzeć od wewnątrz solą, a na zewnątrz majerankiem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Ułożyć w brytfannie na rozgrzanym tłuszczu i piec w 180 stopniach, licząc po 50 minut na każdy kilogram mięsa. polewać wytapiającym się tłuszczem od czasu do czasu i skrapiać gorącą wodą.
Sałatka: pomarańcze obrać, usuwając białą błonkę i pokroić w plasterki, usuwając pestki. Plasterki ułożyć na półmisku. Oczyszczoną bulwę kopru pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną cebulę pokroić w krążki. Oliwę wymieszać z octem, dodać rozmaryn, doprawić sola oraz pieprzem. Fenkuł (koper włoski) wymieszać z połową sosu i rozłożyć na plastrach pomarańczy. Sałatkę posypać krążkami cebuli, polać resztą sosu oraz oprószyć pieprzem i udekorować koperkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER