Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
połówki orzechów włoskich 200 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
czekolada deserowa 100 gramów
olej 1 łyżek stołowych
tłuszcz według uznania

Wykonanie:

Podgrzej piekarnik do temp. 150 st. Odłóż ok. 10 połówek orzechów do udekorowania, a pozostałe zmiel lub posiekaj.
Wymieszaj zmielone orzechy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, po czym połącz ją z mieszanką orzechową.
Natłuść kwadratową formę o wymiarach ok. 20x20 cm. przełóż masę do formy i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20 min.
Pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyłóż do góry dnem.
Pokrój na 20 podłużnych ciasteczek o wymiarach ok. 2x10 cm.
Rozpuść czekoladę z olejem w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.
Końcówki ciasteczek zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i ozdabiaj kawałkami orzechów. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER