Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Chleb na miodzie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziarna pszenicy utłuczone 400 gramów
woda ciepła 400 mililitrów
drożdże 50 gramów
olej 2 łyżek stołowych
woda 300 mililitrów
sól 2 łyżek deserowych
miód 2 łyżek stołowych
mąka 1,2 kilogramów
mąka według uznania

Wykonanie:

Dzień 1. Wsyp utłuczoną pszenicę do miski, zalej gorącą wodą i wymieszaj, po czym przykryj miskę i pozostaw do następnego dnia.
Dzień 2. Drożdże pokrusz i podgrzej olej z wodą do temp. 37 st. Następnie rozpuść drożdże w małej ilości otrzymanego płynu.
Do zaczynu dodaj resztę płynu, sparzoną pszenicę, sól, miód i większą część mąki. Resztę zachowaj do wyrabiania ciasta.
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem, aż będzie zupełnie gładkie.
Przykryj je i pozostaw na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj, wykorzystując resztę mąki. Następnie podziel je na 2 części.
Uformuj 2 zgrabne bochenki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Podgrzej piekarnik do temp. 200 st.
Bochenki ponacinaj nożem według upodobań. Piecz w dolnej części piekarnika przez ok. 45 min.
Po wyjęciu z piekarnika przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER