Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Burger wegetariański z sosem keczupowo-jogurtowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
chlebki pita 4 sztuk
orzeszki ziemne solone 0,5 listków
słonecznik 0,5 szklanek
płatki migdałowe 0,5 szklanek
cebula 0,25 szklanek
papryka zielona 0,5 szklanek
czosnek 1 ząbki
jogurt naturalny 0,25 szklanek
keczup pikantny 0,5 szklanek
olej 3 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
pomidor 1 sztuk
sól według uznania

Wykonanie:

Sos: jogurt wymieszać z połową keczupu i odstawić do lodówki.
Posiekana cebulę wymieszać z posiekaną papryką oraz czosnkiem, dodać orzeszki, migdały, ziarno słonecznika oraz troszkę soli i wszystko zmiksować dodając porcjami resztę keczupu i ocet. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe burgery. Posmarować je olejem i ułożyć na tacce i z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub usmażyć na patelni. Chlebki przekroić poziomo na pół, prawie do końca. W każdy włożyć burger i plaster pomidora, opiec na ruszcie 2 minuty z każdej strony. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.

Uwagi:

Chlebek pita można zastąpić bułkami do hamburgerów.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER